אחד המרכיבים החשובים להצלחת ארגוני החברה האזרחית הוא טיפוח קהילה. שמירת הקשר השוטף עם חברי הקהילה דורשת השקעה ומחשבה – איך לספר לקהילה על כל מה שאנחנו עושים בארגון וכמה שיותר בזמן אמת, אל מול הרצון לא להציק יותר מדי ולהמאיס עליהם את העדכונים. או במילים אחרות: מקסימום עדכונים מול מינימום 'חפירה'.
הניוזלטר התקופתי (שבועי / דו-שבועי / חודשי) הוא חשוב ומשמעותי, אך הוא נשלח במרווחי זמן ארוכים ולא מקנה את הקשר השוטף הרצוי. עולם הרשתות החברתיות בכלל (Facebook, Twitter, Instagram וכו') ותוכנות המסרים המידיים בפרט (WhatsApp, Telegram, Viber וכו') מציעים פלטפורמות עם מאפיינים שונים הפונים לקהלי יעד מגוונים ואנחנו רק צריכים לבחור את זו שמתאימה לנו.
אפליקציית WhatsApp היא תוכנת המסרים בעלת מספר המשתמשים הגדול ביותר בישראל כיום, והיא גם המוכרת ביותר. בשנה האחרונה עלה מספר המשתמשים הישראלים של אפליקציית Telegram, והוא שומר על מגמת עלייה מתונה מאז. השוני בין שתי האפליקציות הוא לא תהומי, ובכל זאת כל אחת מהן מחזיקה במאפיינים ייחודיים, שחלקם עונה על פערים מהאפליקציה השנייה, היתרון המובהק של וואטסאפ הוא התפוצה הרחבה שלו בקרב בקהל הישראלי ויתרון הדגל של טלגרם הוא האבטחה המוקפדת, הן לשולח והן לנמענים.
מטרת המסמך שלפניכם לסקור את ההבדלים בין שתי התוכנות, להציג את היתרונות והחסרונות בכל אחת מהן ולסייע לכם להחליט עם איזו מהשתיים לעבוד מול הקהילה שלכם. המסמך מבוסס על סיכום סקירות שונות שנעשו במדורי טכנולוגיה שונים ברשת והינו עדכני למועד כתיבתו (אוגוסט 18).
אבטחה ופרטיות
בשתי האפליקציות קיימות שיחות בהצפנה מקצה לקצה.
Telegram – הדגל המובהק של טלגרם הוא נושא האבטחה והפרטיות. היא נחשבת לאפליקציה בטוחה יותר, מוגנת יותר ופרטית יותר (על אף שגם על כך יש שחולקים), ונותנת כלים רבים ליישומם:
WhatsApp – על אף הצפנת השיחות של וואטסאפ, היא נחשבת לבעלת רמת פרטיות נמוכה יותר מטלגרם אך רמת האבטחה יחסית גבוהה. שתי הבעיות העיקריות בנושא זה הן: עננת פרשת הפרת הפרטיות הקשה של פייסבוק, הבעלים של האפליקציה, שמרחפת מעליה; והחשש מפני איסוף מידע על משתמשים ע"י האפליקציה. ובכל זאת:
צ'אט קבוצתי
בשתי האפליקציות ישנה אפשרות ליצירת עמוד תיאור לקבוצה ולהגדיר את המאפיינים שלה.
Telegram – אפשר להקים קבוצת ענק (Super Group) עם 100,000 משתתפים.
WhatsApp – מספר החברים המקסימלי בקבוצה הוא 256. לאחרונה מאפשר היישום למנהלי קבוצה להשתיק את המשתתפים האחרים ולהשתמש בקבוצה כערוץ מסרים חד-כיווני.
שיתוף קבצים
Telegram – ניתן לשתף קבצים עד 1.5 GB.
WhatsApp – שיתוף סרטוני וידאו שצולמו מתוך האפליקציה מוגבל עד 16 MB. שיתוף קבצים חיצוניים מוגבל עד 100 MB.
עיצוב
הממשק הכללי של שתי האפליקציות מאוד דומה האחד לשני.
Telegram – קיימים פיצ'רים שונים ונדרשת היכרות כדי לעבוד עם הכלים הרבים הללו.
WhatsApp – הממשק של וואטסאפ נוח, שימושי ומוכר כמעט לכל בעל פלאפון בישראל.
ערוצים
Telegram – פיצ'ר ייחודי לטלגרם. ערוצי טלגרם הינם ערוצי מסרים פומביים לעדכונים ע"י מנהלי הערוץ לרשימה הקבוצתית, ערוץ כזה יכול לכלול גם עשרות אלפי חברים. לערוצים אפשר להתחבר באמצעות קישור ישיר (ערוצים פופולריים לדוגמה – עמית סגל מעדכן, בנימין נתניהו ועוד פוליטיקאים, עיתונאים, גופי תקשורת רבים וערוצים להורדת סרטים).
WhatsApp – לוואטסאפ אין פיצ'ר כזה, אבל מנהלי קבוצות יכולים לבחור באופציה שרק הם יוכלו לשלוח הודעות בקבוצה ולנהל אותה כערוץ. כלי דומה שיש באפליקציה הוא רשימת תפוצה. הודעה הנשלחת ממנהל הרשימה מתקבלת ומופיעה כהודעה אישית, מנהל הרשימה הוא זה שקובע מי יצטרף או יוסר מהרשימה, וחברי הרשימה לא יודעים מי החברים בה (בדומה ל"עותק מוסתר" במייל). כמנגנון למניעת ספאם, האפליקציה מאפשרת לקבל הודעות הנשלחות בתפוצה רק מאנשי הקשר השמורים בזיכרון של המקבל.
ממשק מחשב
שתי האפליקציות מאפשרות שימוש בממשק מבוסס דפדפן במחשב.
Telegram – בשונה מוואטסאפ, טלגרם לא מחייבת סמארטפון מחובר למחשב כדי להשתמש באפליקציה המקוונת (כיוון שהיא מבוססת על ענן ולא על הטלפון עצמו), גם אם הסמארטפון רחוק מהמחשב או מכובה עדיין ניתן להשתמש בכלי זה. לטלגרם יש גם אפליקציית PC, כלומר אפשר להוריד אותה ל"שולחן העבודה" או לטאבלט ולהשתמש בה ללא דפדפן.
WhatsApp – מחייב הימצאות של הפלאפון (כשהוא דולק ומחובר לרשת) ליד המחשב בעת ההפעלה. אין לוואטסאפ אפליקציית PC.
היסטוריה
Telegram – בקבוצת טלגרם אפשר לראות את ההיסטוריה של הערוץ גם מהתקופה שקדמה להצטרפותך. WhatsApp – הצטרפות לקבוצת וואטסאפ לא מקנה את האפשרות לראות את ההתכתבות שקדמה להצטרפות.
יכולות נוספות
בשתי האפליקציות –
Telegram –
WhatsApp –
בוטים – אפשרות מעניינת נוספת שמציעה רק טלגרם למשתמשיה היא הבוטים. בוט (קיצור של Robot) הוא למעשה יישום שמשלים משימות באופן אוטומטי על ידי אינטראקציה עם בני אדם או עם בוטים אחרים, וניתן להשתמש בקבוצות וערוצים. בוטים הם לא דבר חדש, ונעשה בהם שימוש כבר לפני עשרות שנים, אולם בשנים האחרונות חלה התקדמות בשימוש בבינה מלאכותית, וכעת ניתן לייצר בוטים שמבינים שפה אנושית. בפועל התוכנה אוספת מידע או מבצעת פעולות בדרך של חיקוי משתמש רגיל. בדומה לשיחות ה"צ'אט עם נציג" שמוצעות לנו באתרים שונים. טלגרם לקחה את נושא הבוטים צעד אחד קדימה והייתה מהחלוצות בתחום.
בוטים מבוססים על פקודה קולית או טקסטואלית והם מאפשרים לעשות פעולות שונות בצורה מהירה. כך לדוגמה, קיימים בוטים שיכולים לסייע לכם למצוא סרט שאתם רוצים, להזמין אוכל, לקבל המלצות לבילויים, לקבל עדכוני חדשות ועוד. היום ניתן ליצור בוטים באופן עצמאי באפליקציה או להשתמש בבוטים קיימים כמו יצירת סקרים ועוד.
למידע נוסף על הבוטים בטלגרם ניתן לקרוא כאן.
שורה תחתונה
קשה להגיד באופן חד-משמעי מה היא האפליקציה הטובה ביותר, לכל אדם ולכל ארגון יש את הצרכים שלו ואת ההרגלים שפיתח עם הזמן. מצד אחד, טלגרם מנצחת בכלים שהיא מציעה למשתמשים הארגוניים העובדים עם קהילה גדולה, אך היא גם דורשת להביא את כל הקהילה הזו איתנו לאפליקציה. מהצד השני, אין ספק שוואטסאפ הוותיקה והמוכרת נמצאת אצל הרבה יותר משתמשים בישראל (ובעולם), היא קלה יותר לתפעול ולא צריך ללמד את הקהילה שלנו איך לעבוד איתה, אך היא חסרה בהרבה מאוד כלים שנמצאים בטלגרם.
ארגון שהקהילה שלו נמצאת בטלגרם יוכל להרוויח מהשימוש בה הרבה מאד ויוכל לשמור על קשר שוטף בצורה נוחה ויעילה יותר.